Potencjał przeciwutleniający produktów spożywczych jest 10 razy wyższy niż sądzono
10 grudnia 2014, 13:07Przeciwutleniająca (przeciwrodnikowa) aktywność soków cytrusowych i innych produktów spożywczych jest niedoszacowana. Wartości wskazywane przez metodę opracowaną przez naukowców z Uniwersytetu w Grenadzie są 10 razy wyższe niż te generowane przez dotychczasowe techniki analityczne.
Kwasy tłuszczowe omega-6 pomagają zapobiegać cukrzycy typu 2.
13 października 2017, 05:08Ryzyko cukrzycy typu 2. można znacznie obniżyć, jedząc dużo wielonienasyconych kwasów omega-6. Można je znaleźć m.in. w soi, oleju słonecznikowym czy orzechach.
Dodatkowy miliard hektarów lasu da ludzkości czas na wprowadzenie zmian
5 lipca 2019, 11:02Pojawiają się coraz większe obawy o to, że ludzkość może doprowadzić do nieodwracalnych katastrofalnych zmian klimatycznych. Wiele wskazuje na to, że potrzebne są radykalne działania, na ich przeprowadzenie zostało niewiele czasu, a nikt nie kwapi się, by działania takie rozpocząć
Wiemy, dlaczego po radioterapii niektóre nowotwory stają się bardziej złośliwe
2 listopada 2020, 10:23Radioterapia to jedna z najczęściej stosowanych metod leczenia nowotworów. Wykorzystuje się wówczas cząstki lub fale o wysokich energiach, które niszczą lub uszkadzają komórki nowotworowe. Niestety istnieją nowotwory, które potrafią zyskać oporność na radioterapię, a w niektórych przypadkach zastosowanie tej metody powoduje nawet, że nowotwór staje się bardziej inwazyjny, pogarszając prognozy pacjenta.
Tylko 0,001% ludzkości oddycha powietrzem, w którym poziom PM2.5 nie przekracza norm WHO
16 marca 2023, 09:30Pierwsze ogólnoświatowe badania zanieczyszczeń pyłem zawieszonym PM2.5 wykazało, że jedynie na 0,18% powierzchni Ziemi stężenie pyłu zawsze jest niższe niż określona przez WHO granica bezpieczeństwa. A czystym powietrzem oddycha zwykle tylko 0,001% ludzkości.
Skład mikrobiomu jelitowego żyraf zależy od gatunku, a nie od diety
26 lutego 2025, 08:54Skład mikrobiomu jelit żyraf jest nie tyle determinowany tym, co jedzą, ale do jakiego gatunku należą, informują naukowcy z Uniwersytetu w Uppsali i Brown University. Uczeni badali związki pomiędzy dietą a mikrobiomem jelit trzech gatunków żyraf żyjących w Kenii. Ich badania pomogą w ochronie źródeł pożywienia tych zagrożonych wyginięciem zwierząt.
Grzyb zagraża hiszpańskim płazom
25 października 2006, 14:00Śmiertelna grzybica, wywołana zmianami klimatycznymi, powoduje masowe wymieranie hiszpańskich płazów i zagraża istnieniu niektórych gatunków. Zakaźna choroba, która doprowadziła do wymarcia całych populacji żab w Ameryce Centralnej i Południowej, dotarła do Europy.
Cła ochronne szkodzą krajom rozwijającym się
9 września 2010, 16:15Światowa Organizacja Handlu dąży do globalnego zniesienia barier handlowych pomiędzy swoimi członkami. Kraje rozwijające się są przeciwnikami całkowitej liberalizacji handlu i domagają się ochrony swoich rynków barierami celnymi. Czy jednak cła faktycznie pomagają chronić rynek?
Rtęć regulowana
21 stycznia 2013, 19:10Po czterech latach negocjacji podpisano pierwszy w historii wiążący międzynarodowy traktat o ograniczeniu emisji rtęci do środowiska naturalnego. Zaakceptowana przez 140 krajów Międzynarodowa Konwencja Minamata o ograniczeniu emisji rtęci zyskała swą nazwę od japońskiego miasta Minamata, gdzie w latach 1932-1968 do wód spuszczano duże ilości odpadów zawierających rtęć
Nie ma to jak w mieście?
8 grudnia 2015, 12:24Australijskie badanie wykazało, że w przeliczeniu na jednostkę powierzchni średnio miasta wspierają większą liczbę zagrożonych gatunków niż rejony poza nimi.
« poprzednia strona następna strona » … 25 26 27 28 29 30 31 32 33
